top of page
brf-herrgardsparken

MATAVFALL

Denna sida är speciellt framtagen för att utbilda varandra kring hur vi sorterar matavfall. Här finner du filmklipp, nedladdningsbara PDF:er och info.

OM MATSORTERING

Från och med årsskiftet 2022/2023 skall alla sortera ut matavfallet. Det är redan idag obligatoriskt för restauranger men den 1a januari gäller det även hushåll och övriga verksamheter. 

Matavfall är en viktig resurs som vi skall ta hand om. Maten skall förstås ätas upp, men skal och rens är värdefullt. Idag sorteras knappt 30 procent av det matavfall som vi stockholmare skapar. Sverige har som mål att minst 75 procent av matavfallet skall sorteras ut för att bli biogödsel och biogas. Att göra det obligatoriskt är ett steg i det arbetet. 

Men om man inte gjort detta som rutin innan kan det vara förvirrande att veta vart man skall börja. Därför finns här all information du behöver för att ta rätt beslut vid matsortering.

HUR FUNKAR MATSORTERING

Om man inte är van vid att matsortera kan det vara betryggande att höra någon annan förklara hur man skall göra först, så att man gör rätt från början. Nedan kan du se matnyttiga videos från Stockholm Vatten & Avfall. 

Matavfall

Matavfall

Matavfall
Sök videoklipp...
Matavfall_allt_du_behover_veta_LOW

Matavfall_allt_du_behover_veta_LOW

02:35
Spela video
Matavfall_vad_blir_det_av_det

Matavfall_vad_blir_det_av_det

00:29
Spela video
Matavfall_hur_gor_jag_LOW

Matavfall_hur_gor_jag_LOW

01:22
Spela video

LADDA NER MER KUNSKAP

Tveka inte för att ladda ner mer kunskap! Snart kommer hela Stockholms trapphus krylla av affischer och info-meddelanden kring hur du matsorterar. Nedan är några av instruktionerna som finns på Stockholm vatten & avfalls hemsida. Välkommen att ladda ner.

svoa_1080x1080_sag_hej.jpg

INSTRUKTIONER

Ladda ner affischen

"Sortera rätt - matavfall". 

FÖR BOENDE I LGH

Ladda ner foldern "Matresterna gör skillnad"

FÄRGGLAD AFFISCH

Snart kryllar Stockholm av dessa färgglada affischer!

GLÖM INTE ATT FRÅGA

Om du saknar någonting eller har några funderingar, tveka inte för att fråga styrelsen. De vet vad som gäller och kan förse dig med den eventuella utrustning du behöver. 

bottom of page